preskoči na sadržaj

Osnovna škola Prelog

 > Nastava  > Informatika
vijesti

Alat za izradu mentalnih mapa

Autor: Zdravko Crnković, 17. 7. 2019. 13:41

Mentalne ili umne mape možete besplatno napraviti pomoću alata Bubbl na ovoj poveznici. To isto možete napraviti i pomoću programa FreeMind  koji možete skinuti bespaltno na ovoj poveznici.   Ako nemate instaliranu Javu kod instalacije programa biti će te upozoreni  i ona je potrebna pa ju instalirajte (Java je besplatna).

 [više]

Matematički softver

Autor: Zdravko Crnković, 17. 7. 2019. 11:38

Za učenike koji vole matematiku i koriste računalo, na linku ispod mogu pronači zanimljiv softver koji će im pomoći u učenju.

software

 [više]

Kako napraviti svoju igricu

Autor: Zdravko Crnković, 7. 7. 2019. 19:32

Igrati računalne igrice nije veliki problem. Napraviti dobru računalnu igricu je već ozbiljan posao. PC-CHIP ima članak koji sadrži informacije o nekoliko bespatnih programa za izradu igrica. Za više informacija kliknite na ovu poveznicu.

 [više]

Programiraj s Annom i Elsom

Autor: Zdravko Crnković, 4. 5. 2019. 12:26

Učenje programiranja (kodiranja) na zabavan način. Umjesto crtanja pomoću kornjače možete crtati uz pomoč Anne i Else.

Za početak kliknite na ovaj link.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Kako je počelo

 

U našoj školi učenici su počeli raditi svoje prve informatičke korake na računalu ORAO koji je proizveden u Hrvatskoj. Računalo je bilo smješteno u učionici tehničke kulture koju su vodili učitelji Marija  Jambrović i Josip Tomić, još u staroj školskoj zgradi. Drugo računalo nabavljeno za rad, odnosno vježbu učenika, bilo je Comodore 64. To računalo je imalo i pisač s kojim se je moglo povezati. Za prikaz slike koristio se ruski portabl televizor na koje se računalo spajalo preko antenskog ulaza. Televizor je bio marke "JUNOST" (mladost). Računalo ORAO je prenešeno i u novu školu 1998. godine skupa sa pripadajučim televizorom. Comodore 64 nije bio te sreće jer je otuđen iz učionice fizike, a  njegov pisač (printer)  je prošao još gore jer je izgorio sa ormarom u tada podmetnutom požaru. 
Nastave informatike u staroj školi nije bilo ali radila je informatička grupa koju je najprije vodila učiteljica Marija Jambrović a zatim i učitelj Zdravko Crnković.

Dolaskom u novu školsku zgradu, ravnatelj Stjepan Pandur uz tada veliku donaciju gospodina Miljenka Horvata oprema učionicu s najprije 4 računala, a zatim s još četiri. Nakon što je Vilim Matulin postao novi ravnatelj škole učionica informatike opremljena je sa još nekoliko rabljenih računala sa OS Windows 98. Ta prva računala više nisu u funkciji zbog zastarjelosti Operativnog sustva, male radne memorije (32 do 64 MB), malog tvrdog diska (2 do 10 GB), neisplativosti popravka i slično.

Priloženi dokumenti:
infgif.gif
infflash.swf


CMS za škole logo
Osnovna škola Prelog / Trg bana Jelačića 2, HR-40323 Prelog / www.os-prelog.skole.hr / ured@os-prelog.skole.hr
preskoči na navigaciju