2021-05-27 11:08:22

DAN AFRIKE

Dan Afrike, koji se svake godine obilježava 25. 05., posebno su kreativno obilježili učenici 2.b razreda. 

Svake se godine 25. svibnja obilježava se Dan Afrike. Na taj su dan 1963. godine, 32 nezavisne afričke zemlje u Adis Abebi jednoglasno izglasale rezoluciju Organizacije afričkog jedinstva, što je bio prvi korak povezivanja zemalja nakon dekolonizacije. Dan Afrike je nacionalni praznik u svim zemljama potpisnicama i tom se prigodom obilježava neovisnost, zajedništvo, solidarnost i suradnja afričkih zemalja u postizanju kvalitetnijih uvjeta života i uklanjanju svih oblika kolonijalizma, kao i međunarodna suradnja i djelovanje u skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda i Deklaracijom o ljudskim pravima.

Tako smo i mi danas s posebnom radošću senzibilizirajući se s našim učenikom 2. b razreda Osnovne škole Prelog Davidom Filemonom Koa Koa koji je afričkog porijekla. Proveli smo niz aktivnosti i obilježili za njega poseban dan.

David Filemon je bio izuzetno ponosan što je i učiteljica Silvija obukla njihovo tradicionalno svečano odijelo.

Učenici su gledajući video saznali o životu afričke djece, koji nije nimalo lagan. Slušali su i pjevali njihovu tradicionalnu glazbu.

Nije ni nedostajalo plesa gdje su učenici vrlo brzo uhvatili korak.

Na kraju su noseći doživljaje u svojim srcima prenijeli na papir njihovu tradicionalnu odjeću koristeći tuš i flomastere poštujući crte po toku i karakteru uz tople boje flomastera. 

Tekst i fotografije: Silvija Kosec

 


Osnovna škola Prelog