preskoči na sadržaj

Osnovna škola Prelog

 

DRAVOM ZLATO PLOVI

projekt učenika OŠ Prelog

 

Kada smo na početku školske godine kao članovi novinarske i knjižnične grupe posjetili Knjižnicu i čitaonicu Grada Preloga povodom Međunarodnog dana pismenosti 08. rujna, uočili smo plakat o održavanju manifestacije „Dani Kalmana Mesarića“. Obilježavanje je započelo 17. rujna (obljetnica njegovog rođenja) a završilo 16. listopada s predstavljanjem novog izdanja knjige Dravom zlato plovi. Zapitali smo se tko je uopće Kalman Mesarić.

Nismo znali gotovo ništa o njemu. Znali smo samo da jedna ulica u gradu nosi njegovo ime i da je vjerojatno rođen u Prelogu. Nismo bili sigurni ni čime se bavio. Zapitali smo se koliko učenici i građani znaju o Mesariću. Stoga smo anketirali učenike sedmih i osmih razreda o tome koliko znaju o književniku Mesariću. Na uzorku od 75 anketiranih učenika, 52%  ne zna za književnika, dok njih 48% zna da je bio književnik, a svega nekoliko učenika zna da je rođen u Prelogu i da jedna ulica nosi njegovo ime.

Anketirali smo i građane. Od 40 ispitanih građana, 31 zna za Kalmana Mesarića (čak i četvero ispitanika koji nisu iz Preloga), dok njih devetero nije čulo za književnika.

Shvatili smo da svi premalo znamo o književniku koji je rođen u Prelogu, te da bismo ga trebali promovirati. Smatramo da je velika čast za sve nas što je književnik Kalman Mesarić rođen upravo u našem gradu. 

Odlučili smo pronaći način kako bismo književnika mogli promovirati i približiti ga učenicima i građanima. Smatramo da je to naša građanska dužnost. Zbog toga smo se i odlučili baviti ovim projektom.

Smatramo da je književnik u rodnom gradu zapostavljen i da trebamo promovirati njegov rad. Olujom ideja raspravljali smo na koji bismo način došli do najboljeg pristupa rješenju problema. U traženju najboljeg rješenja odlučili smo najprije saznati nešto više o njemu. Mogli bismo istražiti povijest našeg grada, intervjuirati najstarije mještane koji su živjeli u vrijeme kad i Mesarić, mogli bismo se obratiti ravnateljici, učiteljima, gradonačelniku i uključiti se u manifestaciju „Dani Kalmana Mesarića“.

Također, pitali smo se na koji način možemo i mi u školi popularizirati književnika, njegovo djelo i približiti ga učenicima.

Od brojnih ideja koje smo naveli smatramo da je ostvarivo istražiti povijest grada i njegovu biografiju. To možemo ostvariti istraživanjem u školskoj knjižnici i Knjižnici i čitaonici Grada Preloga, razgovarati i iznijeti svoje prijedloge ravnateljici, učiteljima i gradonačelniku. Također, možemo posjetiti njegovu rodnu kuću koja se nalazi u ulici koja nosi njegovo ime i predložiti Gradu da je otvori za javnost. Prema dogovoru s učiteljima hrvatskog jezika mogli bismo život i djelo književnika predstaviti učenicima.

Od naših ideja neostvarivo je intervjuirati sugrađane jer prema godinama kada je Kalman Mesarić živio više nema živih sugrađana, a on sam nije imao potomaka. 

Od odabranih ideja, smatramo da možemo na više načina doprinijeti rješavanju problema. Projekt i film najprije ćemo predstaviti ravnateljici i Učiteljskom vijeću škole. S učiteljima hrvatskog jezika dogovorit ćemo da se u Godišnji plan i program uvrsti obilježavanje književnika Kalmana Mesarića i to na način da u svakoj novoj školskoj godini učenici osmih razreda u sklopu izvanučioničke nastave posjete rodnu kuću te da pročitaju njegovu biografiju i odlomke iz knjige Dravom zlato plovi. Smatramo da je najbolje da to bude na obljetnicu njegova rođenja 17. rujna. Na taj će se način ovaj projekt dugotrajno provoditi.

Ponovno ćemo se uključiti u gradsku manifestaciju „Dani Kalmana Mesarića“ koji će se obilježavati u mjesecu rujnu ove godine (uz obljetnicu rođenja književnika). Na toj manifestaciji predstavit ćemo naš projekt i prikazati film koji smo snimili na Dravi s udrugom „Vidovski zlatari“.

Obzirom da smo ostvarili dobru suradnju s „Vidovskim zlatarima“, planiramo organizirati zajedničko druženje na kojem ćemo također predstaviti naš projekt i prikazati film. To će biti na obilježavanju Vidova u lipnju ove godine u Donjem Vidovcu.

Projekt smo predstavili 23. travnja na matineji Noć knjige u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga. Tom prilikom prikazali smo i film.

Tijekom rada na projektu, proučili smo biografiju književnika Mesarića. U školskoj knjižnici pronašli smo njegovu knjigu „Dravom zlato plovi“. Pročitavši biografiju, saznali smo da je rođen 1900. u Prelogu, a umro 1983. u Zagrebu. Bio je dramski pisac, redatelj, romanopisac i tvorac hrvatskog pučkog teatra. Radio je kao redatelj drame u Hrvatskim narodnim kazalištima diljem Lijepe naše. Napisao je mnoga djela, a nama je najzanimljiviji roman zavičajne tematike Dravom zlato plovi.

Smatramo da je rad i djelo književnika zapostavljeno u rodnom gradu. Aktivno smo se uključiti u obilježavanje „Dana Kalmana Mesarića“. U Domu kulture Grada Preloga pogledali smo Mesarićevu predstavu „I u našem gradu“ u izvedbi KUD-a Seljačka sloga Prelog. Saznali smo da se priprema ponovno izdanje romana Dravom zlato plovi. Prvo i jedino izdanje tiskano je 1973. godine. Javili smo se voditeljima manifestacije „Dani Kalmana Mesarića“ sa željom da se aktivno uključimo. Na predstavljanju knjige čitali smo odlomke.

Pitali smo učitelje hrvatskog jezika mogu li u Godišnji plan i program uvrstiti književnika Kalmana Mesarića. Učitelji su uvažili naš prijedlog. U novoj školskoj godini i svakoj sljedećoj učenici osmih razreda u pratnji svojih učitelja u sklopu izvanučioničke nastave hrvatskog jezika posjetit će rodnu kuću Kalmana Mesarića, pročitati njegovu biografiju i odlomke iz romana Dravom zlato plovi. To će biti 17. rujna na obljetnicu njegova rođenja. Na taj način, život i djelo književnika dugoročno ćemo predstavljati učenicima osmih razreda.

Obzirom da smo na predstavljanju novog izdanja dobili svatko svoj primjerak knjige, pročitali smo knjigu. Razgovarali smo o pročitanom djelu. Posebno nas je zainteresiralo što točno znači kada autor kaže u naslovu da zlato plovi Dravom i što je zajedničko Dravi i zlatu.

Nakon što smo pročitali knjigu, saznali smo da je u Međimurju i drugim krajevima bio razvijen stari zanat, danas već gotovo zaboravljen, a to je ispiranje zlata na Dravi. U romanu je detaljno opisano kako su ljudi nekad ispirali zlato na Dravi. Tko su bili dravski ispirači zlata i na koji način oni ispiru zlato, odlučili smo istražiti u literaturi. Pretraživanjem literature u školskoj knjižnici i Knjižnici i čitaonici Grada Preloga saznali smo da je u Donjem Vidovcu zlatarenje nekad bio vrlo raširen zanat, koji još i danas živi zahvaljujući udruzi „Vidovski zlatari“. Naime, članovi udruge „Vidovski zlatari“ pokazali su nam na Dravi vještinu ispiranja zlata. Tom prilikom, snimili smo i film. Također, razgovarali smo s najstarijim ispiračem zlata, g. Matijom Horvatom (92).

Sada razumijete odakle naziv našem projektu „Dravom zlato plovi“.

Otišli smo u ulicu koja nosi njegovo ime te do rodne kuće na kojoj se nalazi spomen – ploča, ali ona nije otvorena za javnost.

Rezultate rada na projektu predstavili smo gradonačelniku Grada Preloga gospodinu Ljubomiru Kolareku te mu predložili da Grad obnovi Mesarićevu rodnu kuću i otvori je za javnost. Gradonačelnik je najprije pohvalio naš projekt. Objasnio nam je da je rodna kuća privatno vlasništvo, te da će stupiti u kontakt s vlasnicom kuće. U sljedećih nekoliko godina Grad će zajedno s vlasnicom ishoditi sve potrebne dozvole za obnovu rodne kuće te ju otvoriti javnosti.

Projekt smo predstavili ravnateljici i učiteljima Osnovne škole Prelog, profesorima Srednje škole Prelog te u Gradskoj knjižnici 23. travnja na matineji Noć knjige.

Ovime naš projekt ne završava jer ćemo se predstaviti na sljedećoj manifestaciji „Dani  Kalmana Mesarića“ koja će biti u rujnu ove godine. Na toj manifestaciji predstavit ćemo naš projekt i prikazati film građanima.

Lokalni mediji predstavili su naš projekt: list Međimurje, internetski portal e-medjimurje. Naš projekt objavljen je na stranicama naše škole te na stranicama Grada Preloga.

I ono što je najvažnije, radeći na projektu naučili smo zajedno surađivati, istraživati, raditi na terenu, nastupati u javnosti i aktivno se uključiti u javnu politiku.

 

U projektu su sudjelovali:

Učenici: Dora Balent, Jurica Kalšan, Ivana Kočiš, Tanja Novak, Tena Petković

Učitelji: Kristina Maltarić, Ivana Samardžija – Bermanec, Silvio Benč

Članovi udruge „Vidovski zlatari”
 

Priloženi dokumenti:
projekt dravom zlato plovi.pptx


 

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
INFORMATIKA

 

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
CMS za škole logo
Osnovna škola Prelog / Trg bana Jelačića 2, HR-40323 Prelog / www.os-prelog.skole.hr / ured@os-prelog.skole.hr
preskoči na navigaciju