preskoči na sadržaj

Osnovna škola Prelog

Osnovna škola Prelog po prvi put u projektu Europske škole za živući planet

PROJEKT JE ZAVRŠENI

Osnovna škola Prelog prvi put se uključila u međunarodni ekološki projekt European schools for a living planet (ESFALP). Organizatori projekta su Svjetska zaklada za zaštitu prirode (WWF) i ERSTE fondacija, a cilj je osvijestiti mlade ljude da svaka osoba može doprinijeti očuvanju okoliša i većoj kvaliteti života budućih naraštaja. Na pripremnoj edukaciji u austrijskom mjestu Illmitzu od 22. do 27. Listopada 2012. sudjelovalo je više od 60 profesora i učenika iz devet zemalja: Austrije, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Ukrajine. Osnovnu školu Prelog predstavljale su knjižničarka Maja Lesinger i učenica 8.b razreda Maja Kos. Osim njih, na edukaciji su bile još tri škole iz Hrvatske, od kojih su dvije iz Međimurja: Gimnazija J. Slavenskog i Osnovna škola Nedelišće.

Predavanja, radionice, brojne edukativne igre, te aktivnosti na otvorenom održale su se na prostoru nacionalnog parka Neusiedler See - Seewinkel koji je poznat kao stanište brojnih vrsta ptica. Komunikacija se odvijala na engleskom jeziku, te je ovaj projekt osim ekološke, metodičke i menadžmentske komponente, imao i izniman utisak na razvoj jezičnih kompetencija svakodnevnog i stručnog komuniciranja  na engleskom jeziku. Zadatak svake škole je bio osmišljavanje vlastitog projekta na kojem će raditi sljedećih šest mjeseci. Završni događaj, predstavljanje radova, te proglašenje pobjednika održat će se u lipnju 2013. godine u Rumunjskoj. Pobjednike biraju učitelji i učenici sudionici, a pobjednici dobivaju nagradno sudjelovanje u WWF kampu u Rumunjskoj u trajanju od tjedan dana.

Light Saving City Of Prelog i The Light Squad

Nakon povratka iz Illmitza, naš dvojac je odlučio poduzeti potrebne korake kako bi postali momčad, pozivajući ostale učenike da im se pridruže. Članovi projektnog tima kojeg smo nazvali Svjetlosni odred (engl. The Light Squad) su: Ivona Marciuš, Nives Košak, Željka Malek, Iva Marciuš, Marko Štefan, Nives Hošnjak, Ivona Jelačić, Lucija Naranđa i Dino Novak.

Naš projekt „Prelog, grad koji čuva svoje svjetlo“ (engl. Light Saving City Of Prelog) vezan je uz svjetlosno onečišćenje i energetsku učinkovitost vanjske rasvjete na području grada Preloga. Kao aktivni građani, za ciljeve imamo: prikupiti, istražiti, analizirati podatke, informirati i educirati učenike naše škole i građane Preloga o svjetlosnom onečišćenju u našem gradu, te predstaviti praktične ideje kako ga smanjiti. Cilj projekta ćemo ostvariti putem edukacijskih prezentacija, kreativnih eko radionica, nagradnih igara, aktivističkih akcija, javnog informiranja putem letaka, predavanja, radio i tv emisija, te izložba u školi. Napredak i aktivnosti projekta možete pratiti na Facebook stranici projekta pod nazivom LIGHT SAVING CITY OF PRELOG i na službenom blogu ESFALP projekta na adresi: http://schools.foralivingplanet.eu Poželite nam sreću! Uključite se i vi!


 

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
INFORMATIKA

 

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
CMS za škole logo
Osnovna škola Prelog / Trg bana Jelačića 2, HR-40323 Prelog / www.os-prelog.skole.hr / ured@os-prelog.skole.hr
preskoči na navigaciju